WordPress pe PHP 8: Cum se poate migra?

WordPress pe PHP 8: Cum se poate migra?

După cum deja probabil ai aflat, de la sfârșitul lunii noiembrie php 7.4 este end of life. Acest lucru înseamnă ca php 7+ nu v-a mai primi nici un fel de upgrade-uri sau security fixes după această dată.

De ce ar trebui să migrăm WordPress pe php 8

După cum deja probabil ai aflat, de la sfârșitul lunii noiembrie php 7.4 este end of life. Acest lucru înseamnă ca php 7+ nu v-a mai primi nici un fel de upgrade-uri sau security fixes după această dată. Poți vedea mai jos care sunt perioadele de suport pentru versiunile de php mai recente:

Versiune php Dată lansare Dată încheire suport activ EOL(end of life)
PHP 7.4 28 Noiembrie 2019 28 Noiembrie 2021 28 Noiembrie 2022
PHP 8.0 26 Noiembrie 2020 26 Noiembrie 2022 26 Noiembrie 2023
PHP 8.1 25 Noiembrie 2021 25 Noiembrie 2023 25 Noiembrie 2024
PHP 8.2 8 Decembrie 2022 8 Decembrie 2024 8 Decembrie 2025

Care sunt dezavantajele de a rămâne pe php 7.4?

Cel mai mare dezavantaj este că versiunile de php mai mici de 8.0 nu vor mai primi update-uri de securitate. Acest lucru poate să genereze probleme de vulnerabilitate și pentru site-ul tău WordPress. În afară de acest lucru dacă site-ul tău rămâne pe o versiune de php mai mică de 8.0 nu beneficiază de îmbunătățirile de viteză pe care php 8+ le aduce.

Ce avantaje sunt în a migra site-ul tău WordPress pe php 8+?

Cele mai mari avantaje pentru a face trecerea la php 8 ar fi următoarele:

  • upgrade-uri la zi
  • fix-uri de securitate
  • îmbunătățiri ale performanței
  • îmbunătățiri de stabilitate

Pentru site-ul tău WordPress în special aceasta înseamnă că acesta v-a fi mai sigur, se v-a încărca mai repede și codul începe să devină din ce în ce mai sigur și cu posibilități mai reduse de a genera erori.

Cum pot face migrarea către php 8

După cum am spus recomandarea noastră dacă nu ai o echipă de suport sau un server de staging este să mai aștepți. Încă nu toate temele sau plugin-urile sunt pregătite pentru această trecere.

Urmează pașii de mai jos pentru a efectua o trecere cât mai lină către noile versiuni de php: php 8.0, php 8.1 sau php 8.2.

  1. Asigură-te ca hosting-ul tău are versiunile php 8.0, php 8.1 sau php 8.2. Dacă acestea există, recomandarea noastră este cu acest efort să treci direct la ultima versiune(majoritatea schimbărilor majore și care pot să-ți facă site-ul nefuncțional sunt când treci de la o versiune 7.x la versiunea 8.0).
  2. Crează o versiune de staging / dezvoltare pe care să încerci trecerea. Sub nici o formă nu încerca aceasta live!
  3. Fă upgrade la temă și plugin-uri la ultima versiune. Testează că totul funcționează și nu s-a stricat nimic.
  4. Modifică versiunea de php la o versiune de php 8+.
  5. Testează din nou totul. Urmărește inclusiv logurile. Se poate ca site-ul să pară că funcționează dar totuși să genereze erori. Aceste erori pot să genereze probleme mari, mai târziu dacă nu sunt rezolvate din timp.
  6. Asigură-te că hosting-ul tău îți pune la dispoziție toate modulele de php de care ai nevoie. Este foarte important acest pas pentru a nu avea momente de downtime.
  7. Fă un backup! Asigură-te că acesta este valid!
  8. Fă upgrade-urile! Verifică totul.
  9. Execută migrarea și pe serverul live. Testează din nou totul, și din nou urmărește logurile pentru eventuale erori.

În principiu dacă ai o temă de calitate, și plugin-uri de calitate nu o să întâmpini probleme cu acest upgrade. Dacă cumva, după upgrade totuși observi probleme, este destul de ușor să revii la versiunea precedentă de php din majoritatea panourilor de control de la firma ta de hosting.

Atenție pașii de mai sus sunt valabili pentru trecerea de la php 7+ la php 8+. Dacă cumva site-ul tău se află pe o versiune < 7(nu ar trebui sa fie cazul), atunci întâi trebuie sa faci upgrade la php 7+.

Distribuie această postare